Prenosna klima

Vročina zna biti velik problem. V poletnem času, ko se temperature dvigne krepko čez dvajset stopinj Celzija, nam lahko prenosna klima pride zelo zelo prav. Prenosna klima je namenjena hlajenju prostorov, kar pomeni, da bo bivanje v teh prostorih veliko bolj prijetno. Prenosna klima ima eno zelo dobro lastnost in sicer, da jo lahko prenašamo. To nam pove že ime samo. Postavimo jo lahko kamor koli želimo, važno je le, da imamo v bližini vir električne energije. Prenosna klima torej sodi med klimatske naprave, s pomočjo katerih si v bivalnih prostorih uravnavamo temperaturo zraka. Vendar ima prenosna klima tudi slabe lastnosti. Klimatske naprave so opremljene s kompresorjem, ta pa je zelo glasen. V primeru, da imamo prenosno klimo v prostoru, kjer se zadržujemo, bomo ves čas poslušali zvok kompresorja ter ostalih delov prenosne klime. Vendar pa je to še kar sprejemljivo, glede na to,da nam bo v nasprotnem primeru zelo vroče. Prenosna klima lahko hladi tudi prostor v avto prikolici.

Prenosna klima

Ali ste vedeli?

Ob povečanju temperature na delovnem mestu padec koncentracija in posledično učinkovitost zaposlenih.
 
Raziskava je pokazala, da je mejna temperatura, kjer je zaznati drastičen padec učinkovitosti zaposlenih, in sicer kar za 15%, pri porastu temperature iz 24° C na 26° C.
 
Na podlagi te raziskave so sprejeli Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki za notranje prostore v poletnem času uzakonja temperaturo med 22° C in 24° C.
 

Kategorije