Uporabnost klimatske naprave

V vročih poletnih dneh se lahko zgodi, da se naše stanovanje precej segreje. To zagotovo ni všeč nobenemu od nas, zato vsak rad poskrbi, da temu ni tako. Eden izmed najhitrejših in najcenejših načinov je, da s pomočjo senčil zasenčimo okna, katera so v veliki večini dneva izpostavljena soncu. S tem se bomo izognili močnemu segrevanju naših prostorov, vendar bo naše stanovanje še vedno bolj ali manj toplo oziroma vroče. V veliko pomoč nam je lahko tudi to, da  imamo na sončni strani hiše posajeno večje listnato drevo, trto, ali kaj podobnega, kar  bi nam z svojimi listi lahko delalo senco. Vendar je še vedno najučinkovitejša rešitev ta, da si pomagamo s pomočjo klimatske naprave. Klimatske naprave imajo nalogo, da v prostoru uravnavajo nivo temperature zraka v prostoru, največkrat pa zrak ohlajajo in ga sušijo. Klimatske naprave so se v zadnjem času zelo razširile in ravno zaradi tega jih tudi delimo na več področij. Poznamo klimatske naprave, ki imajo različne naloge oziroma funkcije in sicer:

  • klimatske naprave z imenom Kondicionirne naprave. Ta vrsta klimatske naprave zrak samo hladi,
  • naprave, ki poleg hlajenja zraka zraku odvzemajo še odvečno vlago,
  • klimatske naprave, katere nam pomagajo tako v poletnem času kot tudi   v zimskem, kar pomeni, da zrak hladijo ter mu odvzemajo vlago, ali pa zrak segrevajo.

Velikost klimatske naprave pa mora biti ustrezna prostoru, v katerem bo ta nameščena oziroma ga bo ohlajevala. To pomeni, da moramo ob nakupu upoštevati kar nekaj dejavnikov in sicer:

  • površino oken v prostoru,
  • velikost prostora,
  • povprečno število oseb, ki se zadržujejo v prostoru,
  • dodatni viri toplote.
Klimatske naprave
Ali ste vedeli?

Ob povečanju temperature na delovnem mestu padec koncentracija in posledično učinkovitost zaposlenih.
 
Raziskava je pokazala, da je mejna temperatura, kjer je zaznati drastičen padec učinkovitosti zaposlenih, in sicer kar za 15%, pri porastu temperature iz 24° C na 26° C.
 
Na podlagi te raziskave so sprejeli Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki za notranje prostore v poletnem času uzakonja temperaturo med 22° C in 24° C.
 

Kategorije